HTML

Airshot és lecsókolbász

De mért vágja mán' így?

Friss topikok

Fail Gamesense

2010.05.26. 17:02 Thomas MAGNUM

Egy troll van a pincében!

pennyarcade

Tegnap este megint kaptam egy álneves rajongót, de még arra sem vettem a fáradtságot, hogy legalább az ip-jét megnézzem. Szimplán töröltem a kommentjeit. De mit nem ad az ég, az index szerkesztői is éppen ezzel a témával foglalkozó írást tettek közzé, így most ezkövetkezik, szó szerint átemelve.

Amikor legutóbb rákérdeztünk, olvasóink válaszaiból egyértelművé vált, hogy az internetezők ki nem állhatják a fórumokat, blogkommenteket személyeskedéssel, reklámmal, trágárkodással, a témától eltérő hozzászólásokkal, rosszindulatú kommentekkel szennyező felhasználókat. Magyarul a trollokat. De mit lehet tenni velük?

A pszichológusok szerint [1] természetes folyamat, hogy a neten kicsit mindenki trollá válik. Ennek sok oka van, a fontosabbak az anonimitás, a beszélgetőpartnerek fizikai távolsága, az aszinkronitás (vagyis hogy van időnk gondolkodni egy-egy válaszon, visszavágáson) és a disszociativitás (az interneten leírt szavaknak nem érezzük a súlyát annyira, mintha kimondanánk őket, tudat alatt csak ártatlan játéknak vesszük a kommentelést, amit nem is mi magunk teszünk meg, hanem a csak online létező alteregónk).

Ráadásul az online kommunikáció alapvetően tökéletlen: kutatások szerint [2] élőbeszédben az információ hét százalékát adjuk csak át szavakkal, harmincnyolc százalék a hangsúly és hangszín, a maradékra a mimikát, testbeszédet és a többi nonverbális eszközt használjuk. Az online kommunikáció hatékonysága ezek hiányában mindenképpen pocsék, ami már alapban frusztráció és félreértések forrása.

Ehhez jön még az autoritás hiánya: a neten azok lehetünk, akinek mutatjuk magunkat, a Nobel-díjas tudós ugyanúgy csak egy nick, mint egy gimnazista. Plusz ott van a következménynélküliség, az online személyiségünk flexibilitása (bármikor regisztrálhatunk új nicket a múltunkat eltörölve). A pszichológusok régóta vitatkoznak azon [3], hogy ezek a körülmények az emberek valódi személyiségét erősítik-e fel, amit a hagyományos kommunikációban elnyom az ember, vagy mint Dr. Jekyll és Mr. Hyde esetében, kommentelőként a rosszabbik énünk szabadul el. Mindenesetre valamit tenni kell, még ha az rendszerint felveti a szólásszabadság korlátozásának témáját is.

Nem lehet minden troll mellé moderátort állítani

Adná magát a megoldás, hogy alkalmazzunk egy hadseregnyi moderátort, akik napi huszonnégy órában, heti hét napon át felügyelik a kommentezőket. Ezzel több probléma is van. Egyrészt lelkesedésből senki sem fog trollok után takarítani, azt az üzleti modellt meg még senki sem találta fel, amiben egy seregnyi moderátor alkalmazása a végén pozitív hatással van a pénzügyekre. Ráadásul mindenki máshol húzza meg a még elviselhető és a már kidobandó hozzászólások közti határt, így minél több a moderátorunk, annál következetlenebb is lesz a kommentek ellenőrzése. Az előzetes moderálás (minden komment csak a moderátor jóváhagyásával jelenhet meg) halála is ez: egyszerűen túl sok erőforrást igényel.

Nosza, írjunk akkor moderátorprogramot! A mesterségesintellgencia-kutatás persze még nem tart ott, hogy egy algoritmus kiérezzen egy szövegből olyasmiket, mint a gúny vagy az irónia; bár vannak erre gyerekcipőben járó, de egészen reményteli próbálkozások [4]. Így a legreménytelibb ilyesfajta programok (mint például a StupidFilter [5]) is inkább formai dolgokból próbálják kiszűrni a trollokat, mint a mértéktelen szmájlizás, az írásjelek halmozása, a nagybetűs ordítás vagy az online szleng túlzott használata.

A YouTube egy időben azzal kísérletezett [6], hogy egy beszédszintetizátorral felolvassa a júzer kommentjét, mielőtt véglegesítené, így talán az első felindulásból elkövetett kommenteket el lehet kerülni. A Microsoft egy olyan technológiát fejleszt [7], ami az Xbox Live beszélgetőcsatornáin az élőbeszédet cenzúrázná valós időben (ez az angol nyelv szegényes káromkodásszókincsének felismerésén és kisípolásán alapul).

Demotivational-pictures-internet Tough Guys

Hatalmat a népnek

 

Ha az MI nem megoldás, lehet a közösségre is bízni a moderálást, az olyan webkettes, és a gyakorlatban ez működik talán a legjobban az összes módszer közül. Minden kommentelő értékelhet minden kommentet (ez általában nagyon egyszerű, egy felfelé és egy lefelé mutató kis hüvelykujjikon), és amelyik komment sok mínuszt kap, az eltűnik.

A tömeg bölcsessége alapvetően jó szűrő, de a trollok mellett gyakran kiirt korrekt, megindokolt, csak a többség véleményével éppen ellenkező véleményeket is. És kellően eltökélt, az idejüket nem sajnáló trollok simán átvehetik a hatalmat, borzasztó káoszt okozva. A leghíresebb ilyen eset [8] az Engadgeten történt idén tavasszal, ahol a közösség egy része annyira felháborodott pár poszton, hogy kinyírta az egész közösségi moderálást, átmenetileg ki is kellett kapcsolni a kommentezés lehetőségét.

Sokkterápia

Az eddigi módszerek tüneti kezelést jelentettek, vagyis a trollok kommentjeinek gyors és hatékony eltüntetését. Érdemesebb lenne a probléma gyökerével foglalkozni inkább, és nem takarítani utánuk, hanem elvenni a kedvüket a trollkodástól.

A legbátrabb efféle húzást a Somethingawful.com fórumának fenntartói vállalták [9], amikor tízdolláros egyszeri díjat kezdtek kérni egy felhasználó regisztrálásáért. Ez nem olyan összeg, ami földhöz vágná az embert, viszont elveszi a kommentelés következménynélküliségét, tétet ad az egésznek. Ha trollkodtál és kitiltottak, újabb tíz dollárért visszajöhetsz. Persze az más kérdés, hogy megér-e a kommentelési lehetőség akármilyen fórumon is akármennyi pénzt, vagy ezzel az egész szabad véleménynyilvánítás lelke vész el.

Szintén a már említett pszichológiai tényezők egyikét lövi ki a kínai módszer [10] (ami csak a nevében kínai, valójában Koreában [11], Franciaországban [12], Brazíliában [13] és egyes amerikai államokban [14] is pedzegették már a bevezetését): a netes anonimitás káros, mindenki vállalja névvel és arccal a mondandóját. Bár ezt a kínaiak nyilvánvaló módon nem a trollok ellen találták ki – vagy nagyon tágan értelmezik ezt a fogalmat, és ide értenek mindenkit, aki másképp gondolkodik, mint a párt hivatalos álláspontja –, akár működőképes is lehet. Erre utal, hogy az olyan oldalakon, ahol önként adják fel az emberek az anonimitásukat (jellemzően közösségi hálózatok), egészen más a hangnem, mint a teljesen nyílt fórumokon és blogokon.

Vannak, akik szerint az anonimitás halálával nyílik majd meg a web 3.0, ahol nincsenek trollok, nincsen kalózkodás és illegális fájlcsere: névvel, címmel, személyi számmal lépünk fel a netre, és minden kommentünkkért és minden kattintásunkért felelünk, és felelősségre vonhatók vagyunk. Bármennyire is borzasztó utópiának tűnik ez, könnyen belátható, hogy ez az érdeke a hirdetőktől kezdve a szórakoztatóiparon át a hackereket, ipari kémeket és gyerekpornó-terjesztőket üldöző hatóságokig nagyon sok mindenkinek. Ma az internet még olyan, mint a vadnyugat, élvezzük ki, amíg tart, még ha ez azzal jár is, hogy el kell viselnünk a trollokat.

12 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hunforstressz.blog.hu/api/trackback/id/tr792033337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PozitiveRP 2010.05.26. 17:34:00

Elgondolkodtató, bár első ránézésre nem ez lett volna a véleményem. Jó dolgok az ilyen "pszichológiai" cikkek, rávilágítanak, hogy milyen keveset tudunk az emberi agyról, miközben természetesnek vesszük a működését.

Pityubaa 2010.05.26. 18:13:01

Ezek szerint már egyre többen adják fel anonimitásukat azért, hogy ne legyenek trollok. A SA-t pedig régóta ismerem, példaértékű a működése. Úgy tűnik, vannak még épeszű emberek.

DoM1N4ToR 2010.05.26. 18:28:18

Ide most írnék valami érdekeset de....inkább mégsem.

hykleri 2010.05.26. 18:50:08

COOL STORY BRO!

Komolyabbra fordítva a szót...

"Vannak, akik szerint az anonimitás halálával nyílik majd meg a web 3.0, ahol nincsenek trollok, nincsen kalózkodás és illegális fájlcsere: névvel, címmel, személyi számmal lépünk fel a netre, és minden kommentünkkért és minden kattintásunkért felelünk, és felelősségre vonhatók vagyunk. Bármennyire is borzasztó utópiának tűnik ez, könnyen belátható, hogy ez az érdeke a hirdetőktől kezdve a szórakoztatóiparon át a hackereket, ipari kémeket és gyerekpornó-terjesztőket üldöző hatóságokig nagyon sok mindenkinek."

Nincs fájlcsere, és a nevünkkel kell netezni? Köszönöm nem.

Fodiiii 2010.05.26. 18:56:41

@hykleri: Na jah, Orwell kopogtat... :\

inkább a lecsókolbi 2010.05.26. 19:07:17

@hykleri: pedig sztem idővel (sokkal persze) tuti ez lesz..ha belegondolsz nagyon nincs is más alternativa...
és nem is lesz túl nagy gond...persze anyuci simán látja majd, hogy kecske poreszt nézett a kisfia (akinek inge az veszi természtesen, meg amúgyis egy modern szülő, már most simán csak szűrt tartalmat enged a porontynak) lesznek kellemetlen velejárói, de hosszútávon mégis nekünk fog kedvezni...aztán persze beszélhetünk a letöltésekről is, de ami jó (zene, játék, film, stb) azt úgyis megveszed, szal hidd el előbb utóbb rend lesz rakva az információs sztrádán is..egyre fontosabb szerepet tölt be és nem fogják engedni, hogy vadnyugat legyen... a trollok viszont csak homokszemek, nyilván nem miattuk fog lezajlani a folyamat.

Fodiiii 2010.05.26. 19:11:49

@inkább a lecsókolbi: A kecskepornó és a letöltések csak a jéhegy csúcsa, bármekkora bevételkiesést is jelentsen sokaknak utóbbi. A valódi viszatartó erő inkább az hogy ezek után bárki megtudhatja majd milyen párttal vagy szervezettel szimpatizálsz és ez alapján kaphatsz/veszithetsz el állást vagy következő lépésként a szabadságod. Deja vu, ugye...?

Hyde *.* 2010.05.26. 19:39:11

A módszer sosem nyílt. Az embert úgy használják ki , hogy még örül is neki ... mert hogy biztonságban van , felügyelet alatt .

PozitiveRP 2010.05.26. 20:33:21

@inkább a lecsókolbi: A lehetőségeket emberi ésszel nem lehet felfogni. Mint a vírusírtó vs. vírus -nál: a vírus mindig egy lépéssel előrébb jár. Ugyanígy a hackerek, kalózok is. Addigra valószínű gondolat útján fogunk fájlt cserélni, amit megint jópár(száz?) év lesz, mire ellenőrizni (lol?) tudnak.
Hacsak nem bizarrabb ennél sokkal a jövő.. Márpedig utóbbira nagy esély van.

Athemil · http://garrysmod.blog.hu 2010.05.27. 00:53:36

@Pozitive: a jövőbeli trollok azzal fognak játszani hogy kisütik az ember agyát

PozitiveRP 2010.05.27. 06:46:42

@Athemil: Ezt most is el szokták érni. :)

Athemil · http://garrysmod.blog.hu 2010.05.27. 14:39:16

jah, csak elég lassan, és a rehabilitáció esélye mostanság jóval magasabb, mint amilyen lesz ha a gondolatmenetemet vesszük alapul
süti beállítások módosítása